Kverulantova výroční zpráva
Ilustrační foto Depositphoto
Kverulantova výroční zpráva

Většina veřejnosti nemá čas, prostředky, zkušenosti a vytrvalost věnovat se roky řešení konkrétních problémů ve veřejném zájmu. Vyžaduje to totiž mnoho úsilí a výsledek je navíc nejistý. Právě proto je tu Kverulant.org, který se do takových kauz systematicky pouští již od roku 2009. Když mocní s veřejností nehrají fér, bráníme ji. Dosahujeme konkrétních pozitivních změn ve veřejném životě. Rok 2022 byl pro obecně prospěšnou společnost Kverulant.org již třináctým rokem její nepřetržité činnosti. Byl to rok vcelku úspěšný.

Ilustrační foto Depositphoto

Shrnutí:

• Kverulant dokončil 10 kauz s průměrnou úspěšností 54 %.
  • Hlavním úspěchem bylo dosažení vypsání transparentního výběrového řízení na dopravní obslužnost ve Středočeském kraji.
  • Kverulantovy stránky byly navštíveny v 5,5 milionech případů.
  • Na sociálních sítích Kverulanta sledovalo téměř 19 tisíc uživatelů.
  • Kverulant vydal 31 tiskových zpráv a ty měly 500 relevantních mediálních výstupů.
  • Náklady na jednu kauzu činily 211 tisíc korun.
  • Kverulant od dárců získal 2,9 milionu korun. Z toho 60 % od drobných dárců.
  • Kverulant ani v tomto roce nečerpal žádné peníze z veřejných rozpočtů
  • Mzdové náklady činily 55 %.
  • Náklady na právníky byly 13 %.

Kverulant v roce 2022 dokončil 10 kauz. Jedna kauza dokončená v tomto roce trvala v průměru 44 měsíců.  Za posledních 10 let Kverulant dokončil 51 kauz. Jedna taková kauza trvala v průměru 36 měsíců. Kverulant se od svého založení v roce 2009 do konce roku 2022 věnoval 95 kauzám a dokončil jich celkem 58. Za posledních 10 let činila průměrná úspěšnost 73 %.

Veřejná kontrola politiků je docela náročná práce a bez peněz se dělat nedá. Organizace v roce 2022 hospodařila s peněžními dary v celkové výši téměř 3 miliony korun. To je o milion korun méně, než bylo na tento rok rozpočtováno. Důvodem nenaplnění rozpočtu je přesunutí dárcovského zájmu na pomoc napadené Ukrajině, zdražení energií, inflace a nejistota těmito okolnostmi vyvolaná. Přesto celkem 1,65 milionu korun poskytly fyzické osoby. Poděkování patří 1334 laskavým ženám a velkorysým mužům i soukromím nadacím Blížksobě a Tipsport a několika desítkám firem.

Další podrobnosti nalezete v Kverulantově výroční zprávě.

Zpět na výpis novinek